Saturday, June 16, 2012

Red valver cake

Akhirnya....tercapai gak cita-cita mama nk buat kek red valvet nie...hehehe rasenye mmg awesome la...1s time mkn,  mama beli untuk besday kembaq... Terus jatuh cinta....tue yg nk2 try tak berkesempatan ja...hehehe


~red velvet~

Bahan2;

2 1/2 cup tepung kek
1 sudu kecil serbuk penaik (diayak sekali dgn tepung kek 2 ke 3 kali)
2 sudu besar serbuk koko (biasanya guna van houten)
pewarna merah (campur dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes)
1/2 cup butter
1 1/2 cup gula
2 biji telur (suhu bilik)
2 sudu kecil esen vanila
1 cup buttermilk pada suhu bilik (cara buat buttermilk ada kt bwh)
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil soda bikarbonat

bhn utk Buttermilk;
1 cup (240 ml) susu full cream
1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon

bhn utk cream cheese frosting;
2 buku cream cheese, dilembutkan
1/2 cup butter dilembutkan
2 sudu kecil esen vanila
2 cup icing sugar seeloknya diayak

Cara2;
(ikut step dgn betul)

-mula2 buat BUTTERMILK : campur cuka atau jus lemon dgn susu dan biarkan lebih kurang 15-20 minit. Kacau dulu sebelum guna.

-step utk buat kek;
-sapu butter pada 2 biji acuan bentuk bulat.
-Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
-Ayak tepung kek dgn serbuk penaik dalam satu bekas sederhana. 

-Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah hingga jadi pes. gaul hingga x berketul.

-Dalam satu bekas besar pukul butter dgn gula smpai kembang. 

-Masuk telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. 
-Ratakan campuran sambil memukul.
-Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, 
kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. 

-Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian masuk tepung yang selebihnya.

-Campurkan cuka dengan soda bikarbonat dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih terus masukn dalam adunan kek dan gaul rata kemudian tuang adunan dalam loyang dan bakar.

Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Bila cucuk 
dengan lidi dah bersih jer, terus keluarkan dari oven.

Sejukkan kek dlm 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. biar kek betul2 sejuk sebelum letak frosting.

Cara2 buat cream cheese frosting : 
-Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambah gula icing dan esen vanila.
-sewaktu nak letak frosting terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yg rata belah atas, sapu frosting 
-lepas tu letakkan kek yang kedua atas kek yg dah disapu frosting. bahagian rata hadap ke bwh. so lapisan frosting tu nti bila potong nmpak cantik sebab prmukaan rata bertemu rata.
-kemudian sapu frosting di seluruh kek.

*tp yg ni sy cuma letak cream cheese kat lapisan tgh. sy pakai buttercream tuk sapu keseluruhan kek sebab nak jimat cream cheese kehkeh.. dan nak rasa camne rasanya bila pki buttercream. mmg la lg sdp klu pki cream cheese semua.. tp jimat cream cheese bila letak kat tgh jer. sy cuma pki setengah buku jer.

*hiasan tu sy tabur coklat putih yg dikikis..dan merah2 kat ats kek tu habuk kek sebnarnye..

kek ni sedap mkn sejuk..lepas kuar dr peti ais biar sekejap supaya dia lembut baru hidang..

~selamat mencuba~



No comments:

Post a Comment