Wednesday, June 6, 2012

puding roti dengan sos kastard

asyik-asyik makan ja kan... hahahaha alahai nk wat cm ner dah hobi mama nie memasak, dah siap masak kena la makan kan... jom kali nie share resepi puding roti..... kali ke dua wat dlm minggu nie...1st buat sikit jer...sekali tak puas makan la pulak...so asben request nk makan lagi...sedap plak die kate...ade-ade jer la ayah si kembaq nie... hehehehehe


puding roti dalam mangkuk...bekal mama p keja... hehehe

Bahan-Bahan: 

10 keping roti 
Mentega 
300 ml susu cair 
300 ml susu segar 
1 ct esen vanila 
2 biji telur 
150 g gula castor 
kismis/mix fruit

Cara: 

1.Sapukan mentega pada roti dan dipotong². 
2. Lenserkan loyang dan letak roti berselang dengan mix fruit dan gula castor. Pastikan top layer ada mix fruit dan gula. 
3. Pukul telur bersama susu cair, susu segar dan esen vanila. 
4. Masukkan ke dalam roti dan rendamkan selama 1 jam. 
5. Cubit 3 atau 4 ketul mentega dan letak berselerak di atas roti yg sudah terendam. 
6. Bakar pada suhu 150C selama 40 minit.




sos kastard:
1/2 tin susu cair
2 sudu gula (ikut suka nk manis mana)
1 sudu tepung kastard

-campurkan semua, masak atas ati hingga pekat sedikit...

No comments:

Post a Comment