Bahan-bahan (7-8 orang)
15 ulas bawang merah – dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
1/2 inci lengkuas – dikisar
4-5 sudu cili kisar
3 batang serai – dititik
1 tin santan (125-150 mL)
1 keping gula Melaka
Gula dan garam
500g kacang tanah
Minyak masak untuk menumis
2 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
1/2 inci lengkuas – dikisar
4-5 sudu cili kisar
3 batang serai – dititik
1 tin santan (125-150 mL)
1 keping gula Melaka
Gula dan garam
500g kacang tanah
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
- Goreng kacang tanah tanpa minyak. Separuh dikisar hancur dan separuh lagi dikisar separa hancur.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, santan dan serai. Kacau sekata dan masak selama 5 minit sebelum dimasukkan kacang tanah dan gula melaka. Masukkan sedikit air jika kering.
- Masak sehingga pekat. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Siap untuk dihidangkan bersama-sama nasi impit, sate atau cucur udang.
nie la hasilnya... buat sarapan pg td...siap tapau wat makan time lunch... hehhehehe
No comments:
Post a Comment