Wednesday, May 16, 2012

kek karemel

lagi resepi best.... hehehehe dah 2 kali wt kek nie...baru berkesempatan mama nk share resepi nie... kek nie memang sedap, makan xkalih kiri kanan dah... twin pon suke makan...jangan risau, homemade kek,wa kurangkan la sukatan gula... hehehe ckp byk pon xguna,jom tgk resepi nie sambil jamu mata ngan picture kek yang ade dlm simpanan ku....



KEK KARAMEL ( loyang 8 @ 9 inci )

bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh 
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan

Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.



 slice og caremel cake... nie yang latest mama wat... 
look yummy tak??? hehehe


2 comments:

  1. wah sedapnya kek keremel tu
    kalau rajin mehlah singgah blog akak

    ReplyDelete