mehh aku share resepi :
bahan-bahan
1/2 kg tepung gandum
50 gram margerin
1 sudu besar shortening
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 paket (11gram) yis *
2 sudu besar susu pekat *
2 sudu besar gula *
160ml air suam *
minyak - untuk menggoreng
gula pasir putih (di blend) / gula castor
cara-cara
- campurkan ke semua bahan yang bertanda * dalam bekas kecil..... tunggu sehingga naik buih
- dlm bekas untuk mengguli campurkan tepung+margerin+shortening+garam+telur.... gaul rata
- masukkan bahan bertanda * yang telah dicampurkan and telah berbuih tue dlm adunan tepung...
- uli sehingga tiada lagi yang melekat di tangan...
- rehatkan doh sebentar, dalam 13-30 minit
- lepas rehatkan kan.... cucuk2 doh tue bg kuar angin die...( gaya ganas nk tumbuk pon boleh saja... hehehehe) uli doh sikit dan boleh la membentuk kan donut tue
- biarkan donut yg dah di bentuk dlm 10 min sebelom mulakan operasi menggoreng
- minyak pastikan cukup panas... goreng agak2 kuning2 keemasan.... ( jangan sampai hitam rentung plak...)
- hiaskan ngan gula putih yg di blender or gula castor
~ SELAMAT MENCUBA ~
donut ku pada percubaan pertama.... hehehe
percubaan kedua ( hari ini ) memang ternyata lebih gebu.... hehehehe
sori picture tak bape lawa la plak...snap picture donut dlm bekas jer....
wahh..gebusnye,leh try ni..ehehe..
ReplyDeletekena cuba taw... hehehe simple jer nk wat pon....
ReplyDelete