Tuesday, May 15, 2012

donut gebu

sarapan donut lagi pagi nie.... hehehehe 2nd trial wat donut nie...kali nie much better dari yang before this.. (tapi yang before this pon gebu gak dah.. hehehehe) my passion in cooking and baking.... i wish one day nnt leh la buka bakery kan... hehehehehe wat 1/2 kg tepung dpt la jamu sikit kawan2 opis... semua berpuas ati la... hehehehehe

mehh aku share resepi :

bahan-bahan
1/2 kg tepung gandum
50 gram margerin
1 sudu besar shortening
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur

1 paket (11gram) yis *
2 sudu besar susu pekat *
2 sudu besar gula *
160ml air suam *
minyak - untuk menggoreng
gula pasir putih (di blend) / gula castor

cara-cara

  1. campurkan ke semua bahan yang bertanda * dalam bekas kecil..... tunggu sehingga naik buih
  2. dlm bekas untuk mengguli campurkan tepung+margerin+shortening+garam+telur.... gaul rata
  3. masukkan bahan bertanda * yang telah dicampurkan and telah berbuih tue dlm adunan tepung...
  4. uli sehingga tiada lagi yang melekat di tangan...
  5. rehatkan doh sebentar, dalam 13-30 minit
  6. lepas rehatkan kan.... cucuk2 doh tue bg kuar angin die...( gaya ganas nk tumbuk pon boleh saja... hehehehe) uli doh sikit dan boleh la membentuk kan donut tue
  7. biarkan donut yg dah di bentuk dlm 10 min sebelom mulakan operasi menggoreng
  8. minyak pastikan cukup panas... goreng agak2 kuning2 keemasan.... ( jangan sampai hitam rentung plak...) 
  9. hiaskan ngan gula putih yg di blender or gula castor
~ SELAMAT MENCUBA ~




donut ku pada percubaan pertama.... hehehe 


percubaan kedua ( hari ini ) memang ternyata lebih gebu.... hehehehe 
sori picture tak bape lawa la plak...snap picture donut dlm bekas jer....













2 comments:

  1. wahh..gebusnye,leh try ni..ehehe..

    ReplyDelete
  2. kena cuba taw... hehehe simple jer nk wat pon....

    ReplyDelete