Monday, February 3, 2014

Asam pedas ikan tenggiri

Tekak teringin nk mkn asam pedas melaka... nk p melaka xdan lg kan, so kena la google resepi test buat sendri...  hehehehe tp sebenarnya puas ati lg buat sendri sbb leh mkn byk2.... nampak no la kuat makan... kihkihkih

Meh nk share resepi yang saya jadikan rujukan untuk masak asam pedas nie... rujukan jer sbb selebihnya ikut naluri hari.... resepi campak2 la katakan.... hehehehe

4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)

3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada blend skali)

3 batang serai - dititik

1 sudu teh halba

daun kesum + bungan kantan

bendi / terung

air asam jawa

garam + gula

minyak

Caranya :

Panaskan minyak....

Then masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi... masukkan serai jugak...

Masak sampai benda blend tu garing n masak... sampai kuar minyak dan garing sedikit

Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..

masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....

banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...

then last, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam... biar dia mendidih then boleh tutup api....

Lagi lama asam pedas nie lg uumpphhh terliuq klu teringat kt asam pedas nie.... fuhhhh

No comments:

Post a Comment