Thursday, October 11, 2012

Pau inti kacang merah.....

Bhn2 nya:500 gm tepung pau(sy guna jnama Blue Key),80gm gula halus,80 gm sortening,mauripan/yis 2 sdt,baking powder 2 sdt,200 gm air suam dan 20 pcs krtas putih (utk lapik pau)

Cara2 nya:


1)satukn gula,air,yis dan gaul perlahan hngga gula larut(dlm bekas)Dlm mngkuk,msukkn tepung pau,baking powder n sortening.
2)Tuang bncuhan yis td ke dlm mngkuk berisi tepung scara perlahan smbil diuli
3)Gaulkn perlahan hngga x ada yg mlekat kt mngkuk
4)Teruskn mnguli slama 15 mnt utk dptkn pau yg cntik dan gebu
5)Ambil doh,bulatkn dan tmbang stiap satu 40gm@agak2 jer..:-)
6)Canaikn doh yg bulat n letakkn inti mngikut citarasa msing2..
7)Susun ats krtas dan biarkn doh mngembang(jgn lupa ttp doh utk pngembangan)
8)Kukus slama 10 mnt dgn api kuat/shngga masak..

inti kacang merah

450g (1Ib) kacang merah..saya guna kacang jenis kecil2
3-4 helai daun pandan
10 cawan air
1 1/2 cawan minyak
600g gula ( 1 1/2Ib) gula
1 camca teh esen vanila


Cara-cara:

1. Bersihkan kacang merah dan daun pandan dan masukkan ke dalam periuk tekanan bersama air

2.Masak selama 40 minit sehingga kacang empuk

3. Angkat kacang dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat. Jika terlalu kering dan payah hendak dikisar, campurkan sedikit air panas.

4. Panaskan minyak di kuali. Tuangkan kacang dan masukkan gula. Masak dengan dikacau selalu sehingga pes kacang hampir kering.

5. Masukkan esen vanila. Keluarkan ke dalam mangkuk dan sejukkan.

6. Masukkan ke dalam peti sejuk dan bila sejuk buatkan guli2 kecil dengan digolek secamca teh inti kacang di atas tapak tangan.

No comments:

Post a Comment