Monday, October 22, 2012

kek coklat tanpa telur ( super moist)


resepi nie dah lama mama try, and rasa mmg sgt2 puas hati and tekak... hehehehe resepi asal mama dapat dr blog dayangjack.... thanks kak~
ilmu yang ade mari lah dikong bersama k... nk2 raya aldiladha nie, mane la taw nk wat kek tuk jamu family kan... bole la cuba kek nie, yg pasti simple but delicious.... so yummy taw

Kek Coklat Tanpa Telur

Bahan-bahan : loyang kecil
1 cawan tepung gandum*
1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)

1 sk serbuk penaik*
1/2 sk soda bikarbonat*
1/4 sk garam
3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
3/4 cawan air kopi panas
1/3 cawan susu segar
1 sk esen vanilla
1 sk cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka)

Cara-cara :
Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi btl2 panas)
Tapiskan adunan.
Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.

 Resepi Ganache

Bahan-bahan : anggaran shj

  • 200 g coklat masakan (dipotong kecil2)
  • 125 ml susu segar
  • 50 g butter (dipotong kecil2)
  • 50 g gula icing
  • sedikit esen vanilla
Cara-cara : 
Satukan mentega dan coklat masak di dlm periuk dan cairkan. Kemudian tuangkan susu dan masukkan gula icing. Kacau perlahan2 dengan menggunakan kaedah double boil. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi hingga pekat dan berkilat. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dituangkan ke atas kek.

notakaki: klu rasa mls nk bake sendri, leh la order jer kt mama kembaq nie... heheheh

1 comment: