Wednesday, October 9, 2013

POWER PUMPING

Ramai ibu-ibu yang menyusui anak-anak mereka runsing dan bimbang apabila tiba saat kejatuhan penghasilan susu ibu. penghasilan susu ibu adalah normal akan menghadapi saat-saat kejatuhan pada satu-satu masa, contohnya pada waktu ibu-ibu stress dengan kerja di pejabat ataupun ketika haid bertandang. Sebelum ibu-ibu bertanya ataupun mencari makanan untuh menanbahkan susu ibu, seharusnya ibu-ibu mempraktikkan kaedah power pumping terlebih dahulu.... kerana kita perlu kembali kepada asas konsep penyusuan susu ibu iaitu bila lebih permintaan akan lebihlah penawaran... DEMAND VS SUPPLY
jom kita lihat ape itu POWER PUMPING

========================================================================

Apa itu Power Pumping?

Power Pumping adalah satu teknik mengepam susu ibu yang boleh meningkatkan penghasilan susu ibu. Teknik mengepam guna cara Power Pumping ni adalah sama seperti kita mengepam selalu. Tapi, ada teknik dan cara perlaksaan yang tertentu bila kita mengepam menggunakan teknik Power Pumping ini. Ideanya adalah untuk meniru gaya bayi menyusu dan secara tak langsung akan meningkatkan hasil susu ibu yang di pam oleh ibu.

Siapa Perlu Buat Power Pumping?

1- Ibu yang kekurangan susu - Kekurangan susu adalah berpunca daripada pelbagai faktor. Period, perubahan hormon, emosi ibu terganggu dan lain-lain.
2- Ibu yang menyusukan anak angkat - Teknik Power Pumping digunakan untuk merangsang susu keluar.
3- Ibu yang ingin relaktasi / menyusukan semula anak yang telah berhenti menyusu susu ibu.

Cara untuk buat Power Pumping?

Jika anda menggunakan Single Pump: Pam breast kanan selama 10minit kemudian tukar pam breast kiri pula 10minit dan bertukar semula ke breast kanan 10minit dan begitulah seterusnya untuk kedua-dua breast selama 1jam.

Jika anda menggunakan Double Pump: Pam kedua-dua belah breast secara serentak selama 10minit. Kemudian rehat atau stop pam 10minit dan sambung semula pam kedua belah breast 10minit dan rehat semula 10minit. Teruskan sehingga 1jam.

Saranan Waktu Mengepam?

Seelok-eloknya pam pada waktu malam menjelang ke subuh. Ini kerana..pada waktu ini hormon untuk penghasilan susu adalah tinggi.

Berapa Lama Tempoh Nak Dapatkan Hasilnya?

Pertama sekali..kita perlu ingat bahawa bukan sekali buat Power Pumping terus susu mencurah penuh botol 5oz. Kita perlu sabar dan konsisten buat Power Pumping. Sekurang-kurangnya satu minggu kita akan dapat hasil yang menakjubkan. Walaupun pada hari pertama mengepam kita hanya dapat beberapa titis susu ataupun hanya mengepam angin semata-mata, tapi teruskan juga mengepam dan teruskan buat Power Pumping selama seminggu sekurang-kurangnya. Paling elok jika kita buat Power Pumping pada masa yang sama setiap hari selama seminggu. Kerana susu akan di demand pada masa yang sama. Demand semakin kerap dan semakin banyak.

Insyaallah dengan usaha berterusan kita akan beroleh kejayaan... 


SHAKLEE mempunyai rangkaian product yg sesuai untuk ibu-ibu yang menyusui bayi mereka.
makanan tambahan SHAKLEE ianya bukan ubat untuk menghasilkan susu, tetapi ia merupakan vitamin untuk para ibu menjadi lebih tenang ( dapat mengawal stress), sehat dan bertenaga. 

untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai makanan tambahan SHAKLEE dan penyusuan boleh hubungi saya.


ingin mencuba set penyusuan dr SHAKLEE
bole hubungi saya
warda sain
shaklee independent distributor
ID 907610
013-2530069 (sms/whatsapp)

No comments:

Post a Comment