Monday, November 24, 2014

pavlova si masam manis

khas entry kali ini untuk kawan-kawan yang bertanyakan resepi untuk pavlova yang super yummy nie... issshhhh teringat pavlova nie terasa la kesedapan pavlova tu kt tekak... alahaiii dah la mama dapat makan sikit ja gara-gara si kembaq pon suka makan... hehehe

jom sapa-sapa yang ade kerajinan nk try this super yummy resepi, kalau tak rajin bole la order je ea... hehehe sebenarnya resepi pavlova nie cukup simple, dengan bahan-bahan yang sangat mudah diperolehi... tapi rasa pavlova yang manis,gabung pulak ngan buah-buahan yang agak masam sedikit.... oohhhh mmg menyelerakan... makan plak sejuk ooohhh pavlova... hehehehe



Untuk Pavlova Disc:
4 biji telur gred A (bahagian putih sahaja)
1 cawan gula castor (saya guna 3/4 cawan)
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu besar tepung jagung



Untuk Krim:
250ml whipping cream
(non-dairy whipping cream, saya guna jenama rich)
Buah2 kesukaan..
(cadangkan guna buah yg masam2 mcm strawberry, berries. peach 
sebab nak bagi kontra rasa ngan pavlova yg dah sgt manis)





Cara2 membuatnya:



1. Make sure bowl kering... pastikan tiada sisa air, minyak sebagainya...
sebab nak buat meringue memang pantang bendasing... telur putih juga mesti takde sisa telur kuning (kalau ade terjatuh sikit kuning telur ambik sudu keluarkan ja kuning telur tu ok... hehehe
Masukkan putih telur dulu ke dalam bowl....


2.Putar putih telur sampai berbuih cm keluar buih2 sabun tu dlu....
Bila dah berbuih2 sambil putar mixer baru masukkan gula sedikit demi sedikit ....
(tips: jangan campur putih telur + gula terus dari awal... Putar dulu putih telur bila dah berbuih baru masuk gula okies kawan2)


3. Putar sehingga ia berkrim dan berkilat


4. Masukkan esen vanilla
(Tips: esen vanilla akan buatkan pavlova kita tidak hanyir bau telur.... dan sedappp)
Then putar lagi....

5. Ok putar sampai jadi bila kita angkat mcm bertanduk..... 
atau bila terbalikkan bowl... sure tak jatuh adunan tu dari bowl...
(cubalah terbalikkan.. hik3)..


6. Lepastu stop kan mixer.... masukkan tepung jagung dan juga cuka.


7. Guna senduk sahaja gaul2 bg sebati dah cukup tepung jagung dan cuka tadi.
8.Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag....

9. Alas Loyang dengan kertas minyak....Buat bulatan guna pensel ikutla loyang ke atau apa2 yg bulat...
ikut saiz yg dimahukan...
Picit piping bag sambil buat pusingan2 kecil mengikut arah jam.......


10. Penuhkan piping di bahagian dalam.. yg dalam tu tebalkan sedikit...
supaya bila kita potong nanti dalam dia ada struktur macam Marshmallow...
kalau nak buat 2 lapis.... buat 2 keping disc asing2.....

11.Panaskan Oven suhu 150 celsius...
Bakar selama 60-75 minit sehingga disc bertukar kepada perang...

12. Tips untuk Pavlova tak crack.... lepas dah masak tu... jangan keluarkan dr oven....tutup suis oven....Biarkan je dia sejuk dalam oven tu sendiri.....




Untuk Topping....

gambar dari hasil Google, whipping cream yang saya gunakan..


1.Whipping cream make sure sejuk... baru keluar dr fridge untuk putar...
masukkan whipping cream dan terus putar dengan kelajuan tinggi sampai dia soft peak... jadi bertanduk gak tapi tak terlalu kental....

Masukkan krim dalam piping bag dan boleh piping....
Lepastu hias dengan buah2 tadi...



muka budak-budak yang excited nk makan pavlova tapi xleh potong lagi kena tgg ayah balik keja.. hehehe .....


kita ngap dulu yang comel-comel nie... yummy









shaklee independent distributor
ID 907610

No comments:

Post a Comment